Imkerij Diepenveen

Op de kwekerij worden planten gekweekt van eigen moederplanten. Nieuwe planten worden op ambachtelijke wijze gekweekt door het nemen van stekken, scheuren van moederplanten of door zaaien van zaad verzameld in eigen tuin. Voor een goede zaadontwikkeling is het van belang dat er voldoende bijen en hommels op de kwekerij rondvliegen. Daarom heeft Het Nieuwe Veld  sinds 2009 een eigen imkerij.

Deelnemers kunnen meewerken in de verzorging van de bijenvolken, helpen met honingslingeren en het onderhouden van de bijenkasten. Hierdoor kunnen ze een nieuwe ervaring opdoen, vaardigheden ontwikkelen en misschien uitgroeien tot jonge imker.

Voor meer informatie over bijen kunt u het Bijenmuseum en de Bijoscoop bezoeken.

Kinderen zijn welkom onder toezicht van hun begeleiders.

Bijenmuseum

Op Kwekerij Het Nieuwe Veld is sinds kort een Bijenmuseum te vinden. Dit is een zeer welkome eduatieve aanvulling op onze imkerij waar nu al ruim 20 bijenvolken onderhouden worden. Ze zijn gehuisvest in verschillende typen kasten, van holle boomstronk tot traditionele spaarkast. In een demonstratiekast kunnen bezoekers de bijen van heel dichtbij bekijken.

In de Bijoscoop, met 6 echte bioscoopstoelen, zijn enkele educatieve bijenfilmpjes te zien. Op verzoek zijn deze de hele dag te bekijken.

Voor kinderen is er een educatieve bijen-bloemen speurtocht uitgezet die met behulp van een werkboekje gevolgd kan worden.

 Ook hier geldt weer dat kinderen welkom zijn onder toezicht van hun begeleiders.

Run je eigen imkerij

Speciaal voor onze jonge bezoekers hebben we een interactief animatiefilmpje gemaakt. In het filmpje bezit jij een eigen imkerij. Op een dag kom je erachter dat de bijen raar doen. Tot verbazing kom je erachter dat de bijen geen honing kunnen produceren, omdat ze geen bloemen kunnen vinden. Doordat de bijen geen honing kunnen produceren, kan jij geen broodje met honing eten.