meedoen in de natuur

Bij ons kan je terecht voor een beschutte arbeidsplek op maat. We bieden een bijzondere locatie met veel activiteiten. Ieder mag hier in eigen tempo werken en zich ontplooien. Wij noemen dat: aarden en tot bloei komen. Uitgangspunt is het ontwikkelen en benutten van talenten en mogelijkheden, ongeacht achtergrond, niveau of functie. Om dit te bereiken zorgen wij voor een veilige, natuurlijke setting. Er heerst een rustige sfeer en in de omgang word je gewaardeerd zoals je bent. Mede door de gezelligheid voelen deelnemers zich snel thuis en opgenomen in de groep. Een ding weten we zeker: meewerken aan de totstandkoming van onze natuurproducten geeft voldoening, sociale contacten en plezier.

voor wie is het zorgprogramma?

Onze ervaring is dat een mix van leeftijden, capaciteiten en kwaliteiten, positief uitwerkt op ieders welzijn. Daarom zijn verschillende doelgroepen welkom bij ons. Deelnemers zijn mensen die door omstandigheden ver afstaan van de arbeidsmarkt.

Re-integratie

Re-integratie

Om weer in het arbeidsproces te komen volg je een re-integratietraject. Je hebt hiervoor contact gehad met de organisatie die je reintegratie begeleid. In onze rustige omgeving kan je je werkritme en -belasting opbouwen, afgestemd op jouw behoefte en mogelijkheden.

Psychiatrische problematiek

Psychiatrische problematiek

Je bent er al langer uit en zit veel thuis. In werk word je gehinderd door je beperking. Wij bieden een rustige plek waar je in het arbeidsritme kunt komen. Door met anderen samen te werken doe je zelfvertrouwen op en krijg je zin iets te ondernemen.

Autisme

Autisme

In ‘gewoon’ werk heb je last van je beperking; je komt niet voldoende tot je recht. Hier vind je een veilige en overzichtelijke werkplek met ruimte om je te ontwikkelen. Dat geeft voldoening.

Jongvolwassenen vanaf 18 jaar

Jongvolwassenen vanaf 18 jaar

Je bent net klaar met school en je wilt je graag verder leren in de Groensector; niet alleen in de schoolbanken, maar vooral leren door te doen. Volg dan het Tuintrainingstraject en leer alles over planten, tuinaanleg en -onderhoud, werken met gereedschap en onderhoud van terreinen.

Mensen met dementie

Mensen met dementie

Je bent een ‘jonge’ oudere met (beginnende) dementie. Je zit thuis, maar je bent nog redelijk vitaal. Bij ons kan je je energie kwijt en anderen ontmoeten. De mantelzorger wordt zo ontlast, waardoor thuis blijven wonen langer mogelijk is.

zorgkwekerij het nieuwe veld staat voor:

Ontwikkeling: Je kunt je ontwikkelen doordat je hier mag zijn wie je bent. Dat geeft ontspanning en daarmee de juiste voedingsbodem voor groei. De begeleiding zoekt samen met de deelnemer naar passende werkzaamheden bij de ontwikkelingsvraag.

Activering: Onderlinge interactie tussen deelnemers, vrijwilligers en beroepskrachten werkt stimulerend om de handen samen uit de mouwen te steken. Hulp vragen en hulp geven, gaat dan vanzelf. Zo ontstaat betrokkenheid op elkaar en het gevoel ertoe te doen. Ook privé werkt dit door.

Beleving: Het werk vindt plaats in de natuurlijke tuin die verandert met de seizoenen. Korte en langere pauzes tijdens het werk zorgen voor tijd om uit te rusten, elkaar te ontmoeten en de pure schoonheid van de natuur te beleven

wat zijn de activiteiten?

image

Ons aanbod

We hebben een groot aanbod aan activiteiten, waarbij de ene fysiek iets meer vraagt dan de andere.
We zijn een soort boerenerf en daar is voor elk wat wils te doen.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:

  • de kwekerij met planten en kruiden;
  • de moestuin voor groententeelt en kleinfruit
  • de tuinen voor aanleg en onderhoud;
  • de bloembinderij waar je eenvoudige boeketten leert samenstellen;
  • de imkerij waar je kunt honingslingeren;
  • de Theetuin waar je leert theezetten;
  • de Landwinkel als je met bezoekers wilt omgaan.
image

Seizoensgebonden werk

De dagelijkse activiteiten wisselen met de seizoenen. Dat geeft structuur, houvast en verbondenheid met de natuur.

  • Lente: Vermeerderen van planten, verzorgen van de bijenvolken, zaaien in de groentetuin;
  • Zomer: gazons maaien, paden schoffelen, onkruid wieden, oogsten en verkopen van groente, bloembinden;
  • Herfst: oogst verwerken, tuinen en bijen winterklaar maken
  • Winter: meer binnenwerk. Onderhouden van gereedschap, gebouwen, bijenkasten en bijv. het verpakken van zaden of kruiden voor thee.
  • De Lentefair, Herfstmarkt en de Kerstverkoop bieden deelnemers aanvullende werkzaamheden.
image

Imker worden

Deelnemers kunnen ook meedoen in de verzorging van de ruim 20 bijenvolken, helpen met honingslingeren en het onderhouden van de bijenkasten. Hierdoor doe je andere ervaring op, ontwikkel je nieuwe vaardigheden en groei je misschien uit tot imker.

Bijen zijn belangrijk voor de kwekerij maar ook voor de biodiversiteit in de directe omgeving. Op het Nieuwe Veld is goed zichtbaar dat bloemen en bijen bij elkaar horen. We hebben speciale aandacht voor goede bijenplanten en –bloemen.

image

Nieuw! De Tuinwerkplaats

Wil je een praktijkgerichte training in de groensector volgen? Meld je dan aan voor de Tuinwerkplaats. In dit traject van een jaar leer je alles over planten, tuinaanleg en –onderhoud, omgaan met gereedschappen, veiligheid en onderhoud van terreinen. Bij goede afronding ontvang je een branche erkend certificaat. In nauwe samenwerking tussen school, ouders/verzorgers en studenten.

financiering

Deelnemers werken bij ons minimaal 4 dagdelen per week. Om teleurstellingen te voorkomen vragen wij geïnteresseerden eerst te informeren naar de financieringsmogelijkheden met een PGB via de WMO. Als dat geregeld is, kunnen we een afspraak maken voor een kennismakingsbezoek.

ondersteun ons initiatief

Vanaf het begin van de kwekerij zijn er al vrijwilligers bij betrokken. Vrijwilligers en deelnemers werken samen in de activiteiten. Bij ons vinden vrijwilligers: een fijne plek, werken in de natuur, zinvolle en gezellige contacten en je levert een bijdrage aan de groei en bloei van dit sociaal-maatschappelijke initiatief. Interesse? Neem contact met ons op.

Lees meer »
logo SKAL
logo Euro Leaf